ETF – Alt hvad du skal vide om ETFer

ETFer er blevet utroligt populært i Danmark de seneste par år. I udlandet har dette været en brugt investeringsform i mange år, men det er ikke rigtigt kommet til Danmark før 2016. Her meldte forskellige banker og fintech selskaber sig på banen. Den første var JUNE by DanskeBank.


Hvad er en ETF?

Du har måske hørt ordet investeringsforening før?

Det er vigtigt at understrege fra start at ETF’er og en investeringforening ikke er det samme. De tre simple metoder til investering, jeg vil fortælle dig om i denne artikel er alle baseret på ETF løsninger.

En ETF står for “Exchange traded fund”. Dette er en passiv fond du investere i. Det betyder med andre ord at du bringer dine omkostninger ned til et absolut minimum ved blot at følge et indeks og følge et marked. En ETF der investerer i globale aktier koster typisk 0,2 % om året i omkostninger.

Årlig omkostning – ÅOP for en ETF

Der er en årlig omkostning i ETF’er. Dette er typisk 0,20% til 0,95% i årlig omkostning. Den %-del du du betaler i omkostning for den passive investering i et indeks får du altså mindre i afkast. Derfor er det ret vigtigt at du holder øje med hvad det koster i årlig omkostning.

ETF fonde

Der findes mange forskellige ETF fonde, udbudt af banker og andre typer selskaber godkendt af finanstilsynet for børnvirksomhed. Det du skal holde dig for øje når du kigger på en ETF fond, det er omkostningen og hvad dine penge investeres i. Du er nødt til at besvare nogle spørgsmål overfor dig selv mht. din investering, det kunne f.eks. være:

  • Hvad tror jeg er på er fremtiden, og kan jeg investere i det gennem en ETF?
  • Etisk investor – Hvis du f.eks. vil gå udenom ETFer som investerer i våben
  • Hvordan har trackrecord været for den pågældende ETF? Det er relevant hvis du investerer direkte fra en platform som NordNet f.eks.

ETF aktier

ETFer som investerer i aktier er muligvis de mest populære. Det kan være en ETF som kun investerer i gaming aktier, sundhed, biotech, Internet Of Things, kun fantasien sætter grænser her. ETFer kan være delt op på branche, men også område. Der findes også såkaldte EmergingMarkets ETFer, som investerer i upcoming markeder mm. Herunder er tre spændende ETFer:

  • iShares Global Energy ETF” – Udbudt af BlackRock. Investerer globalt i energiselskaber.
  • VanEck Vectors Gaming ETF” – Udbudt af VanEck. Investerer i selskaber som har minimum halvdelen af omsætning fra gaming aktiviteter.
  • Global X Lithium & Battery Tech ETF” – Udbudt af Mirae. Investerer i selskaber som producerer batterier og mining af lithium. 

Som linket til ovenfor, så kan jeg virkelig anbefale websitet etf.com. De har en af verdens største indeks og databaser over ETFer, hvor der simpelthen ikke er grænser for hvilke parametre du kan søge efter ETFer på.

ETF investering – Sådan kan du gøre

Det er kun fantasien som sætter grænser her, for du kan sammensætte din investering præcis som du vil ved at vælge nogle forskellige ETFer og selv købe op i dem, eller bare bruge en full-service-løsning, som jeg har skrevet mere om hér.

Hvis du selv vælger ETFer og køber dem f.eks. gennem NordNet, så vil jeg anbefale dig at vælge 5-10 fonde, som helst ikke investerer ind i de samme selskaber.Således sikrer du en god eksponering selvom en sektor får det svært.

Ved global fald i aktiemarkedet vil samtlige ETFer typisk blive ramt ligesom aktierne, og da ETF værdien udregnes herfra, falder ETFerne også. Logisk nok 🙂

Bitcoin ETF

De seneste to år er snakken ofte faldet på kryptovaluta og specielt Bitcoins. Pt. er det stadigvæk ikke muligt at købe en Bitcoin ETF, da dette stadigvæk mangler regulering. På denne hjemmeside kan du læse meget mere om den proces, som stadigvæk er i gang. Du kan også læse mere om Bitcoins på denne hjemmeside.

ETF DanskeBank

Danske Bank udbyder handel med ETFer, og du kan selvfølgelig købe aktier og ETFer gennem dem, som du kan med alle typer banker. For det meste er dette den dyreste måde at købe ETFer mm. på, altså at købe gennem din bank.

Som udgangspunkt vil jeg heller ikke selv anbefale det. Køb selv din ETF eller brug en full-service-løsning, som alligevel giver dig mere værdi; i form af mindre tid du skal bruge på det.

NordNet ETF

På NordNet platformen kan du handle mange forskellige ETFer, der er faktisk åbent for det meste. Som mange andre platforme udbydes dette billigt, hvis du selv vil stå for at købe dem frem for at bruge en full-service-løsning som f.eks. NORD.investmenst / June / Nora.

Du kan læse meget mere om ETFer på NordNet på deres hjemmeside.

Danske ETF fonde

Der findes ikke særligt mange danske ETFer, men sparindex har lavet nogle forskellige ETFer, som du kan købe ind i. Dette har de tilbudt siden 2001 og de har 12. mia. kroner under forvaltning. Det kan du læse mere om hér.

Hvis du, efter at have læst denne artikel, sidder tilbage med spørgsmål, så må du endelig ikke tæve med at skrive dem i kommentarfeltet herunder.Brugeranmeldelse:

"Jonas har været der, når jeg havde brug for ham! Han har reageret hurtigt og har løst sagerne troværdigt, effektivt og holdbart! Det er uhyre vigtigt for mig at have en som Jonas, som jeg stoler på - og som jeg kan kontakte når jeg skal have have løst ting på mit websitee." - Dorte Lytje

Nuværende og tidligere kunder har givet mig bedømmelsen: 4.8 ud af 5 mulige. Dette er baseret på 12 anmeldelser. Skriv en anmeldelse af websitet.


 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.