Bitcoin & Blockchain – En introduktion til fremtiden

Jeg har netop været til et foredrag om Bitcoin & Blockchain på Dokk1 i Aarhus. Oplægsholderne var Anders Houlberg og Jonas Lindstrøm. Eventet blev afholdt af Nordic Blockchain Association i samarbejde med Aarhus Blockchain Association. 

Bitcoin

Hvad er Bitcoins og hvordan fungerer det?

Bitcoin er en decentraliseret crypto currency. Den blev skabt i 2008 Satoshi Nakamoto. Han fik lavet en valuta uden en centralbank, der kan validere værdien og hæfter for værdien. Det gør nationalbanken i Danmark f.eks. Dette er utrolig svært på det digitale område, da valutaen blot kan kopieres. Det lykkedes for Satoshi at lave et system hvor der ikke er centraliseringen i valutaen. Derfor fungerer Bitcoins. Der er lige omkring 16 millioner Bitcoins i cirkulation.

Hvor kan Bitcoins bruges?

Bitcoins kan f.eks. bruges hos Dell, Steam, Expedia, Subway og Microsoft.

Historien bag Bitcoins

Bitcoin boblen i 2013 og 2014, hvor Bitcoin prisen eksploderede. Dette var første gang hvor mange fik øjnene op for Bitcoin og Blockchain. Mange tabte penge på Bitcoin dengang, da man hørte om det mens prisen steg og købte på toppen. Herunder ser du udviklingen af søgninger på ‘Bitcoin’ i Google de seneste 12 måneder. Det ses tydeligt hvor meget stigende interesse der er for Bitcoin. Læs evt. mere om Bitcoin hér.

Herunder kan du se interessen for Bitcoin de seneste 12 måneder. Det du ser er udviklingen på hvor mange der har søgt på søgetermer hvori ‘Bitcoin’ indgår

Indsæt kommentar til hvor meget lighed der er mellem øget antal søgninger og Bitcoin prisen.

Interessen for Bitcoin stiger når kursen stiger. Interessen mistes ligeså når kursen på Bitcoin falder igen.

Hvordan laver du en Bitcoin overførsel?

Det er svært at forklare hvordan en Bitcoin overførsel gennemføres. Derfor har jeg fundet en super god video, der forklarer emnet.

Mine egne tanker om Bitcoins

Jeg synes på mange måder at Bitcoin og cryptovalutaer er skræmmende fordi de ikke er regulerede. Der er ingen tvivl om fremtiden banke på, og vi skal vende os til det før eller siden. Lige nu er det utrolig spændende at følge med i, især fra sidelinjen.

Etherium

Hvad er Etherium?

Etherium er en anden crypto valuta. Er opfundet af en canadisk / russisk programmør i 2013 ved navn Vitalik Buterin. Etherium gik live i 2015. Fungerer ligesom Bitcoin. Etherium er i dag ca. 3.000,- kr. værd. Læs mere om hvad Ethereum er hér.

De seneste 12 måneders udvikling i Etherium

Herunder ser du udviklingen af søgninger hvori ordet ‘etherium’ har været en del af søgningen.

Blockchain

Hvad er Blockchain?

Blockchain er teknologien bag Bitcoin.

Blockchain er en kæde af blokke af personer i et netværk, der kan handle eller mine. Der er 12,5 Bitcoins i hver block. Forestil dig en hængelås og fire deltagere, der skal åbne en hængelås med fire tal. Den der åbner først vinder de 12,5 Bitcoins. Det er mining.

Forestil dig personer i de forskellige blokke, og så er der personer i de andre blokke. Det er en stor database af mennesker, som bliver enige om hvad databasen skal indeholde. Ny data kan kun tilføjes hvis der er konsensus blandt deltagerne, som kan opnås ved hjælp af lodtrækning, dvs. regnekraft.

Det er ikke muligt at fjerne en blockchain, når den først er lavet.

For at deltage er der en masse forskellig software, som du kan bruge. Du skal bruge et nøglepar (tænk NemId løsningen) og en kopi af Blockchainen. Du skal have hele Blockchainen på din enhed, fylder pt. 140GB og bliver 10MB tungere hver dag.

Blockchain er med andre ord en lang liste af transaktioner, hvor man ikke ved hvor meget hvem har i de forskellige blokke. Der går også transaktionsomkostninger til “mineren”.

Hvis ændringer i specifikationerne ikke accepteres af alle, giver dette en opsplitning, en: fork. Så har du pludselig to valutaer i stedet for én. Der findes f.eks. Etherium og Etherium Classic, da der opstod uenigheder efter en fejl fra firmaet The DAO.

Der har også været uenigheder om Bitcoin. Bitcoin tillod 7 transaktioner i sekundet, hvilket ikke er meget. Man kunne se at ikke alle kunne overføre deres penge, så det blev overvejet om blokkene skulle blive større. Der kom en løsning der i mellem, det er blevet til hvad Bitcoin er i dag. Der blev lavet et split, så nu findes der Bitcoin og Bitcoin Cash. Bitcoin Cash tillader langt flere transaktioner i sekundet end Bitcoin.

Du kan købe en boks der kan mine Bitcoins, koster i ca. 7.000,- kr. i Danmark. Den kan regne 13 millioner hashes ud i sekundet. Mining bruger exceptionelt meget strøm, da det er computere, der kører.

Blockchain er med andre ord et netværk af personer. Det er en masse knuder, der lavet et netværk samlet set. Når du har indsamlet nok transaktioner, så ønskes det er skabe en blok. Det giver en kode på en transaktion, det er din unikke kode på din Bitcoin eller hvad du nu ellers har købt gennem Blockchain. På den måde undgås det at dine Bitcoins kan stjæles, da koden ikke kan åbnes uden du er med på dette.

Bitcoin foregår via Hashing og hash udregninger. Vi er pt. oppe på et niveau af 12 x atten 0’er i MINUTTET, af computere, der forsøger at mine. Dvs. at hashe de forskellige koder.

Det er dem der er hurtigst til at Hashe, der er hurtigst til at vinde, og dermed få lavet en block, som andre vil være med i. F.eks. en Blockchain med længde 4 er bedre end 2. Dette er et naturligt kapløb, fordi der er ekstremt mange penge i omløb.

Forklaring af Blockchain på video af CNBC

Stigende interesse for blockchain

Herunder ser du et diagram over udviklingen af søgninger på søgetermer hvori ordet ‘blockchain’ er inkluderet. Interessen er stigende

Blockchain kan revolutionere verdensøkonomien

CEO Don Tapscott har udtalt til Mckensey hvordan blockchains kan  revolutionere verdensøkonomien.

Ignore Bitcoin’s challenges. In this interview, Don Tapscott explains why blockchains, the technology underpinning the cryptocurrency, have the potential to revolutionize the world economy.

Læs artiklen skrevet af Don Tapscott på mckinsey.com.

Kommercielle blockchain løsninger

Mange firmaer vil gerne med på Blockchain vognen, og genbruge teknologien og den måde det fungere på. Typisk vil det være for en lukket kreds af deltagere, f.eks. x banker, der har adgang. Når du lukker en Blockchain kan du skiftes til at være “mineren” så det ikke er et kapløb om computerkraft.

Mærsk gør brug af Blockchain

En af de løsninger der bliver brugt en del af Hyperledger, der er udviklet af IBM. Mærsk er f.eks. ved at lave en løsning, hvor en container kan trackes, da de kan blive væk. Dokumenterne for containeren er en del af blockchainen. Det er hvad IBM er ved at lave for Mærsk pt.

Læs mere om Mærsk og deres ønske til brug af Blockchain hér.

Mine egne tanker om blockchain

Blockchain begrebet er utrolig svært at forstå, da alt er nyt. Intet er som man kender det, og det hele afhænger af koder og matematik. Det er altafgørende at forstå mining-begrebet som jeg selv kæmper med at forstå korrekt.

Spørgsmål og svar

Hvorfor har det en værdi at man kan lave beregninger af en transaktion?

Mere et økonomisk end teknisk spørgsmål. Dem der har investeret i mining hardware, har de puttet nogle penge i aktiverne til mining. Det er jo en social konstruktion hvor man blive enig om værdien. Lige nu er det båret af hypen.

Hvis én dør, arver man jo. Hvad sker der hvis man gør og man ejer crypto?

Så er værdien væk. Du har det digitale nøglepar. Hvis det forsvinder er pengene væk og de kan aldrig bruges igen. F.eks. findes der 21.000.000 Bitcoins, men det er ikke sikkert at koderne til dem alle findes. Det gør de med sikkerhed ikke til dem. I princippet kan alle arve Bitcoins.

Angående investering, der er ikke noget maks på Etherium?

Jeg tænker idéen med Etherium er anderledes. Det du bruger valutaen til og har en smartcontract, så skal du betale andre for at kunne holde den kørende. Inflationen kan i princippet gå ud i det uendelige. Founders af ETH har talt om et stop på inflationen, dette er en ongoing proces.

Er potentialet større for Etherium fordi det kan bruges til mere end Bitcoin, som jo har et maks?

Etherium har andre anvendelsespotentialer end Bitcoins, om det gør valutaen mere værd er svært at sige. Bitcoin er mere lukket end Etherium. At køber Ether eller Etherium er at købe brændstof til en stor computer, f.eks. ligesom olie, bare til en stor global computer. Det får jf. oplægsholder Etherium en stor merværdi ud af som valuta.

Er det ikke meget strøm at bruge på at køre Bitcoin?

Bitcoin teknologien bruger lige så meget strøm som hele Irland. Dem der investerer penge i computere og strøm skal jo tjene investeringen igen. Hvis Bitcoin bliver ved med at stige, er der intet i vejen for at der bruges mere strøm for det.

Skat af Bitcoin, Etherium og Crypto?

Bitcoin, Etherium og Crypto omtales som en værdi. Derfor betales der pt. (29.11.17) ikke skat af gevinster på dette. Hvis du får din løn i Bitcoin og de stiger, så betaler du ikke nødvendigvis af det. Du skal først betale skal når dine Bitcoins omveksles til danske kroner.

Hvordan køber man Bitcoin?

Der findes mange forskellige tjenester på nettet, du kan også møde med en og handle Bitcoin. Der er en del svindlere på feltet, så træd varsomt. Der findes f.eks. Bitcoin automater i Schweiz. Link hér. Læs mere om at købe Bitcoins hér.

Kan Bitcoin hackes?

Bitcoin har eksisteret i 8 år, og anse det som en gevinst ved at hacke det og det er ikke lykkes for nogen. Det anses ikke som muligt at hacke Bitcoin.

Er Blockchain begrænset af økonomi eller hardware og computere?

Ja det stiller nogle kæmpe krav til computerne bag Blockchainen, og det stiller kravene til om data kan slettes. Hvad vil man gøre med personlig data?

Hvad gør jeg hvis jeg mister nøglen til min Bitcoin?

Det kan du ikke som systemet er nu, det kræver at alle blive enige om det. Der kan komme færre Bitcoins på sigt, men så bliver de blot mere værd.

Optaget livestream fra foredraget

Eventet fandt jeg faktisk via Facebook, ligesom det også blev streamet på Facebook. Se hele oplægget herunder:

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.