3 simple metoder til investering

Det er super vigtigt at du investere nogle af dine penge. Dette er jo indirekte en investering i dig selv og din fremtid. Investering er ikke helt det samme som opsparing, da det ædes op af inflation. I denne artikel giver jeg dig tre simple metoder til at investere dine penge, og her fortæller jeg også hvordan jeg selv gør.

Hvad er en investering?

En investering betyder at du lægger nogle ressourcer i et område med forventning om at få noget mere tilbage. F.eks. tid eller penge. En økonomisk investering er indskydelse af økonomiske ressourcer med forventning om at få et afkast retur.

Det er vigtigt at investere dine penge. Det er en investering i dig og din fremtid. At have penge i banken er ikke en særlig god idé omend det kan virke lækkert at have en gigantisk opsparing i banken. Det er langt bedre at få dine penge ud og arbejde for dig i markedet. Dette finder der mange metoder til og i løbet af 2016/2017 er der sket rigtig meget i mulighederne for at investere sine penge, uden du skal være ekspert i økonomi.

Lader du dine penge stå i banken, så vil de langsomt blive mindre værd grundet inflation. Inflation er prisstigninger vi løbende har årligt, ofte på et par procenter årligt.

Inflationen kan æde din opsparing i banken. Hvis du har 100.000 kroner stående i banken vil de 30 år efter havde en værdi på 89.510 kroner grundet priserne er steget (inflation). Dette er et eksempel udarbejdet af June.

Du kan sikre dine penge mod inflationen. En måde at forhindre dine penge svinder i værdi er at investere dem. Når du investere penge er det i en forventning om at tjene penge på udviklingen i det du investere i.

Du kan tjene penge på inflationen ved at investere dine penge i områder, der giver et højere afkast end inflationen. Dette betyder at du potentielt kan tjene penge mens du laver en opsparing. Smart ikke?

Hvordan starter jeg?

Du skal starte med at finde ud af to grundlæggende ting. De to grundlæggende ting afgør hvordan du bedst sammensætter en løsning, der passende for dig og dine ønsker til investering.

 • Hvor meget har jeg lyst til at investere og vil jeg lægge til løbende?
 • Hvor meget tid vil jeg bruge på det?

Det er vigtigt at du finder ud af hvor meget du økonomisk vil investere. Har du f.eks. 30.000 stående du gerne vil investere eller starter du på 0, men ønsker at lægge 1.000 kr til side månedligt til investering?

Den investeringsløsning du vælger afhænger meget af hvor meget tid du vil bruge. Bruge på at holde dig opdateret og samtidig også bruge på opsætningen, som faktisk er blevet utrolig simpel.

Læs mere om hvad en ETF er.

Gem under hovedpude konceptet

At investere i ETFer er helt ideelt for dig, der gerne vil investere dine penge og generelt bare har en interesse i at få flere penge ud af dem du har i forvejen. Konceptet “Køb og læg under hovedpuden” skal forstås som at du kan starte op med investering af ETFer og så skal du blot lade det være og passe sig selv, da det er en passiv investeret fond, der blot følger et marked eller index.

Eksempel på en ETF

Det kan være du er lidt små forvirret efter at have læst artiklen indtil nu. Så nu får du lige et hurtigt eksempel på en ETF, der findes tusindvis.

SPY – SPDR S&P500 ETF Trust Units

Ovenstående er et super god eksempel på en ETF. Denne ETF tracker på følgende måde: “The SPDR S&P 500 ETF tracks a market-cap-weighted index of US large- and midcap stocks selected by the S&P Committee.”

Herunder ser du udviklingen i denne ETF det seneste år, d. 22.12.16 til d. 22.12.17.

 • Udbyder: State Street Global Advisors
 • Performance: 13.99% (Dvs. 20.80% afkast i peridoen.)
 • ÅOP: 0.09% – Årlig omkostning i procent for administration

Ovenstående eksempel viser dig at ved investering af 1.000,- kr. i ovenstående ETF vil have skabt et afkast for dig på 1.208,- kr. minus 0,09% i ÅOP.  208,- kr. er ikke meget men forestil dig det i det lange løb, hvis du hver måned lægger 1.000,- kr. til og du gør det i tre år. Så vil du i år 2 få forretning af dine afkast fra år 1. Dette er renters rente.

June


June er Danske Banks løsning på en nem måde at investere med ETF’er. Det er gjort ved udviklingen af June som system.

Du skal ved oprettelsen svare på forskellige spørgsmål, og så finder systemet den rigtige June fond for dig. Der findes 5, hvor niveau 5 er meget aggressiv og har en stor vægt i aktier og så niveau 1, der har en stor vægt i obligationer.

Aktier bevæger sig som regel meget mere end obligationer, men dette er en anden snak.

Med June kan du oprette månedlige overførsler helt ned til 100,- kr. Du kan investere op til én million kroner med June.

De har også en super lækker app, som du kan downloade og på denne måde følge din investering.

Årlig omkostning i procent

Den årlige omkostning for at June forvalter din investering er 0,80%. I forhold til at du kan sætte dine penge i June, så er dette en utrolig lav omkostning for at få fagfolk til at forvalte dine penge.

Fordele

 • Det er meget nemt at komme i gang
 • Det er en nem måde at investere dine penge og få et afkast uden du skal vide alt om investering
 • God brugeroplevelse når du skal oprette din konto eller følge din investering

Ulemper

 • Ejet af Danske Bank, hvilket betyder at man alt andet lige kan forvente at June prioriterer at tjene penge til dem og Danske Bank. Dette kan måske give dig et lavere afkast sammenlignet med andre investeringsløsninger.

Ideelt for dig der….

Løsningen er meget ideel for dig, der bare vil i gang med investering, men ikke orker at bruge tid på at sætte dig ind i for meget. Her er June en genial løsning, hvis du intet ansvar ønsker at have for investeringen eller hvordan den skal prioriteres.

NORD.investments


Næste bud i rækken på investeringsløsninger er NORD.investments. Til forskel fra June er NORD ikke ejet af en bank. Det er faktisk en software virksomhed, der blot har en partner aftale med en bank, dette er Københavns Andelskasse.

Dette giver nogle væsentlige forskelle på øvrige investeringsløsninger. Hos NORD er det afgørende at brugerne af systemet får et afkast, og dette giver en forskel på lignende løsninger, da de ikke skal tjene penge til dem selv som bank.

NORD er bygget på en algoritme ud fra Harry Markowitz’ nobelprisvindende investeringsmodel. Harry præsenterede i 1952 modellen til diversificering af investeringsporteføljer, og denne model er NORD bygget på.

Dette betyder at systemet automatisk balancerer din porteføljer hvis der sker væsentlige stigninger eller ændringer, så din investering konstant passer til den investeringsplan, der lægges for dig når du opretter en konto. Her besvarer du forskellige spørgsmål, der danner grundlag for fordelingen af din investering.

NORD kræver en minimums investering på 30.000,- kr. før at du kan komme i gang. NORD investerer dine penge for hver 10.000 du indsætter. Dette betyder at du sagtens kan have en månedlig overførsel på f.eks. 2.000, men der går 5 måneder før de investeres, da dette er mest fordelagtigt for dig.

Årlig omkostning i procent – ÅOP

Dette svinger lidt hos NORD alt efter hvor meget du har stående hos dem. Nedenstående priser er mere fordelagtige for dig ift. June, hvor du betaler 0,80% uanset hvad. Dette gør NORD til en billigere løsning end June.

 • 30.000 – 100.000 stående i dit depot betaler du 0,75%
 • 100.000 – 3.000.000 stående i dit depot betaler du 0,50%
 • 3.000.000 og derefter stående i dit depot betaler du 0,35%

Fordele

 • Bedre transparans end June
 • NORD er ikke en bank, der skal tjene penge som en bank. De tjener penge ved at tilbyde en god og billig løsning til brugere, som kan få en værdi ud af det. Dette er den direkte fordel ved dem.
 • Du kan få en telefonisk introduktion når du opretter dig. Det giver en meget personlig og dejlig oplevelse.
 • Ekstrem hurtig support

 Ulemper

 • Det koster 30.000,- kr. at komme i gang. Dette kan være svært at starte med 30.000,- kr.
 • Du kan kun logge ind fra din smartphone for at se udviklingen

Ideelt for dig der….

 • Vil sætte dig lidt mere ind i investering
 • Ønsker en mere seriøs tilgang til investering, da det kræver lidt tid at sætte sig ind i det

Personlig anbefaling

NORD er min personlige favorit. Jeg har testet både June og NORD. Min oplevelse er et afkast på flere procent højere med NORD end June, dette siger meget om sammensætningen af de to specifikke løsninger.

Jeg kan godt lide tanken om en virksomhed, der skal overleve på at levere et godt produkt og ikke nødvendigvis være bundet i en bank, som ejer løsningen.

Det vigtigste for mig er at få et afkast af den investerede kapital, og her føler jeg NORD gør det bedste. Derfor vil jeg også anbefale dette til dig som læser.

Månedsopsparing på NordNet

Ønsker du selv at vælge hvordan du sammensætter dine ETFer og investeringsbeviser? Så findes der også en god mulighed for dig.

NordNet, der er en af de førende platforme i norden til handel med aktier og værdipapirer har lavet en løsning, hvor du månedligt kan overføre penge til din konto hos dem, som bliver investeret i beviser, investeringsforeninger eller ETFer.

Dette fungerer fantastisk for dig, der gerne selv vil bestemme hvordan dine penge investeres. Læs mere om månedsopsparing hos NordNet hér.

Årlig omkostning i procent

Dette afhænger helt af hvilke løsninger du vælger.

Fordele

 • 0 kr. i kurtage for køb. Dette er virkelig en god mulighed.
 • Vælg fonde med ekstremt lave omkostninger årligt (ÅOP)
 • En meget nem måde at spare op i værdipapirer
 • Input til sammensætning af flere pr. måned

Ulemper

 • Om du får et afkast eller ej, afhænger helt af hvilken løsning du vælger

Ideelt for dig der….

Denne løsning er ideel for dig, der selv ønsker at vælge hvad du investerer i. Hvis der er en special branche o.lign. du ser en stor fremtid i, så kan du her selv sammensætte din investeringsløsning.

10 andre gode råd til investering i ETFer

Jeg læste for nyligt en artikel i børsen med gode råd til investering af ETF’er. Nogle af de gode råd gengives i denne artikel, resten kan du læse i artiklen fra Børsen, som du kan finde hér.

Første råd: Hold dig til tre eller fire fonde, så er du rigeligt dækket ind. For eksempel virksomhedsobligationer, statsobligationer og aktier – evt. kombineret med danske realkreditobligationer.

Andet råd: Vurder strukturen i den valgte ETF’er. Der er mange forskellige typer ETF’er, der hver især har en unik eksponering, risiko og beskatning.

Tredje råd: Vælg din formidler med omhu. Mindre, lokale sparekasser har et mindre udvalg og mindre adgang til verdens fonde. Mens for eksempel Saxo Etrade og Nordnet ifølge Rune Wagenitz Sørensen giver adgang til en lang række udenlandske fonde.

Risici og riskoaversion

Risikoaversion er et begreb inden for finansiel økonomi og psykologi, der udtrykker en investors modvilje til at påtage sig risiko uden at blive kompenseret for det. Risiko skal her forstås som et mål for, hvor meget investerings afkast kan svinge, eksempelvis udtrykt ved standardafvigelsen. – Wikipedia

Inden du begynder at investere, så skal du huske på at du også kan tabe på at investere. Du skal kun investere penge, som du har råd til at miste. Således vil du ikke umiddelbart få en dårlig oplevelse ved at investere dine penge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.